וידאו

למה להניק?

מה היתרונות בהנקה? מדוע חלב אם עדיף על תחליף חלב? ועוד…

בעיות נפוצות בהנקה

בעיות נפוצות בהנקה ופתרונן

סכרת והנקה

אמהות סכרתיות והנקה

מוצרים ואביזרים מומלצים

סקירת משאבות חלב, כלי אחסון ומוצרי עזר נוספים

ראשי » חדש, סכרת והנקה

סכרת והנקה

נכתב על ידי ב 3 בדצמבר 2011 – 9:16אין תגובות

זווית אישית

אני חולת סכרת נעורים מגיל עשר, ובשלוש השנים האחרונות עברתי שני הריונות שנחשבו הריונות בסיכון. הייתי תחת השגחה קפדנית ומתמדת, וברגע שההריון הסתיים והתינוק היה בחוץ… לפתע לאף אחד לא היה מה לומר. היו לי המון שאלות לגבי טיפול בתינוק בכלל, ולגבי הנקה בפרט:

האם מותר ואפשר להניק כאשר האם סוכרתית?
האם  צפויות בעיות בהנקה לאם הסוכרתית?
האם החלב של האם הסוכרתית שונה?
האם הוא מספיק טוב לתינוק?
האם יש הנחיות מיוחדות לגבי הנקה לאחר הריון עם סוכרת?

אז עכשיו אני כאן כדי לבשר לך שאמהות סוכרתיות הן תופעה הרבה יותר נפוצה ממה שנהוג לחשוב.

הידעת שיש כיום בישראל כ-400,000 חולי סוכרת?

הידעת שכ-10% מהנשים בהריון סובלות מסוכרת הריונית?

 

הרבה נשים שחוו הריון עם סוכרת מוצאות את עצמן לפתע, כפי שאני מצאתי את עצמי, ללא ייעוץ והכוונה לאחר חודשים של השגחה אישית וקפדנית. נושא מאוד חשוב כמו הנקה, שלגביו תוהות הרבה מאוד אמהות, הוא פי כמה יותר מורכב לגבי אמהות שעברו הריון עם סוכרת. נדמה שלאחר שהתינוק יוצא, הצוות הרפואי כבר לא כל כך דרוך לתת את ההכוונה שאותה צריכה האם הטרייה, וחבל.

בדיוק בגלל זה אני מעלה את הדברים הללו על הכתב!

אז בקצרה מאוד – התשובות הן: כן, אולי, לא, כן וכן.

 וכעת, מעט בהרחבה:

האם מותר ואפשר להניק כאשר האם סוכרתית?

לא רק שמותר להניק – אפילו מומלץ! חלב אם עוזר לשמור על ערכי סוכר גבוהים יותר אצל התינוק (שנוטה לחוות נפילות סוכר לאחר הלידה). חלב אם זו התזונה הטובה ביותר לכל התינוקות, וזה כולל גם את התינוקות של אמהות סוכרתיות. כדאי לנסות להניק את התינוק בהקדם האפשרי כדי לתת לו את הסוכר שבחלב הראשוני, את הנוגדנים ואת הציפוי המגן על המעי. בדרך כלל ישנה הפרדה בין אם ותינוק לאחר לידה על מנת לעקוב אחרי רמות הסוכר של התינוק. לכן מומלץ לנסות (ככל שניתן לפי הנסיבות) להניק כבר בחדר לידה, לפני ההפרדה.

לקראת סוף ההריון רמות הסוכר בדם של האם נוטות להיות גבוהות בעקבות הורמונים שמופרשים ומתנגדים לפעילות של האינסולין. לאחר הלידה הצורך בכמויות גדולות של אינסולין יורד באופן משמעותי. ההנקה גם היא גורמת לירידה בערכי הסוכר ובצורך מופחת באינסולין.

האם צפויות בעיות בהנקה לאם הסוכרתית?

אמהות סוכרתיות יכולות לייצר חלב אם כמו כל אישה אחרת. עם זאת ישנו סיכוי ש"כניסת החלב" (אותו יום שבו השדיים נהיים מלאים יותר, כבדים וחמים) יידחה ויקרה בימים ה-4-5 לאחר הלידה במקום בימים ה2-3. העובדה היא שלנשים סוכרתיות יש נטייה להוליד תינוקות גדולים. לכן רבים נולדים בניתוחים קיסריים, והולדה בניתוח קיסרי גם היא גורמת לעיתים לעיכוב ב"כניסת החלב".

בדומה לכל בעיה (כמעט) שקשורה בסוכרת, המילה "איזון" היא מילת המפתח. ככל שרמות הסוכר מאוזנות יותר במהלך ההריון וההנקה – כך קטן הסיכוי לסיבוכים אפשריים, ואם את קוראת את המאמר הזה – סימן שחשוב לך להגיע ליום המיועד כשאת מוכנה וערוכה. אם כן, עשית כבר חצי מהדרך!

חוץ מעיכוב בכניסת החלב, לא צפויות בעיות ייחודיות לגבי ייצור חלב.

עם זאת יש לקחת בחשבון שהנקה שורפת קלוריות, וכמו במצב של פעילות גופנית, יש לצפות לנפילות סוכר של האם. לכן מומלץ מאוד להכין שתייה ממותקת (לא דיאט!) בקרבת מקום לאם המניקה!

האם החלב של האם הסוכרתית שונה?

לא!

חלב אם בנוי באופן זהה אצל אם סוכרתית ולא סוכרתית. החלב משתנה אצל כל אחת עם התפתחות התינוק ונותן מענה לצרכים שלו: לפיתוח המוח והראייה בחודשים הראשונים, ולהתמקדות בפיתוח העצם והשריר בחודשים מתקדמים יותר, כשהתינוק מתחיל להיות יותר פעיל ולזחול.

האם החלב מספיק טוב לתינוק?

כן! חלב אם זו התזונה הטובה ביותר עבור תינוקך!

בנוסף למרכיבים שבחלב האם העוזרים לתינוק להתפתח בצורה הטובה ביותר, האופן האיטי יחסית של העברת החלב בהנקה, מהאם לתינוק, תורם לכך שהתינוק לא אוכל יותר מידי – אלא בדיוק כמה שהוא רוצה וצריך. מחקרים אף מראים כי לתינוקות שינקו יש סיכוי מופחת באופן משמעותי להיות בוגר בעל עודף שומן, בהשוואה לתינוקות שלא ינקו ואכלו מבקבוק.

מחקרים גם הוכיחו שהנקה של 4 חודשים לפחות מפחיתה סיכון להתפתחות סוכרת בעתיד, לאם (סוכרת סוג 2) ולתינוק, בעוד שהנקה של חודשיים או פחות בשילוב חשיפה לתחליף מזון לתינוקות (תמ"ל) מבוסס חלב פרה –  מגבירים את הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 1 אצל ילדים עם נטייה גנטית.

האם יש הנחיות מיוחדות לגבי הנקה לאחר הריון עם סוכרת?

כן! יש לקחת בחשבון שהנקה שורפת קלוריות ולכן, כמו במצב של פעילות גופנית, יש לצפות לנפילות סוכר של האם. ולכן מומלץ מאוד להציב שתייה ממותקת בקרבת מקום ובהישג יד לאם המניקה.

השאר תגובה

הוסף תגובה למטה, או בצע trackback מהאתר שלך. ניתן גם להירשם לתגובות אלה דרך RSS.

היה אדיב והגב לעניין. זה לא המקום לספאם.

ניתן להשתמש בתגיות הבאות:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.